На практика на всички дънни платки има малък индикатор, отговорен за неговото състояние. При нормална работа тя е зелена, но ако възникнат грешки, тя се променя на червено. Днес анализираме основните причини за възникването на такъв проблем и подробно описваме методите за неговото решаване.

Решете проблема с червената светлина на дънната платка

В повечето случаи подобна неизправност възниква след някои действия на потребителя с компютъра, например, термичната паста е заменена или е извършено почистване с прах с предварително разглобяване на основните части. Нека погледнем начините за решаване, като се започне с най-простите.

Метод 1: BIOS звучи

Ако има грешки и е невъзможно да стартирате операционната система, BIOS ще излъчи съответните звукови сигнали, които са код на този проблем. Всеки производител има собствено декодиране на звуци и има много комбинации. Съветваме ви да потърсите помощ от другата ни статия на линка по-долу, за да се справите с този проблем.

Появата на наградата BIOS с грешка

Още подробности: BIOS декодиране

След като открихте източника на неизправността, можете да преминете към неговото решение, като намерите подходящите опции на нашия уебсайт или други отворени информационни източници. Ако няма говорител в кутията или на дънната платка, сигналите няма да се излъчват, следователно не е лесно да се определи причината за повредата. Ще трябва ръчно да преминем през основните опции.

Метод 2: Проверете RAM

RAM грешките са основен фактор за появата на червена светлина на дънната платка. Проверете RAM може да бъде доста проста. Ако използвате една чиния, преместете го в друг свободен слот. Когато инсталирате няколко умиращи, препоръчваме да проверите всеки един от тях. Обърнете внимание на контактите. Ако е необходимо, почистете ги със суха кърпа от прах и други отпадъци. Подробни инструкции за инсталиране на RAM могат да бъдат намерени в материала по-долу.

Премахване на RAM от компютър

Още подробности: Инсталиране на RAM модули

Когато получите само RAM памет, е важно да се уверите, че тя е подходяща за дънната платка, защото различните модификации са несъвместими една с друга.

Още подробности:
Проверете съвместимостта на RAM и дънната платка
Как да проверите RAM за производителност

Метод 3: Проверете процесора

Проблеми с процесора възникват главно след подмяната или прилагането на нова термична паста. Дори и един огънат контакт може да повреди цялата система, което ще предизвика появата на червена светлина. Проверка на CPU започва с премахването на охладителя. Тази процедура е посветена на нашата друга статия, която ще намерите на следния линк.

Махнете процесорния охладител от дънната платка

Още подробности: Извадете охладителя от процесора

След това трябва да преместите държача и внимателно да премахнете процесора. Уверете се, че краката са фини и не са огънати.

Премахнете процесора от дънната платка

Още подробности: Сменете процесора на компютъра

Ако по време на анализа забележите, че зоната около процесора и самия компонент имат достатъчно висока температура, ще трябва да решите проблема с прегряване, тъй като това може да причини други неизправности. Прочетете за това как да осигурите добро охлаждане.

Още подробности: Решете проблема с прегряването на процесора

Метод 4: Проверете твърдия диск

По-малко вероятно е неизправностите на твърдия диск да причинят такива проблеми, но такива случаи се случват. На първо място, препоръчително е да го изключите от дънната платка и да стартирате системата, като обърнете внимание на звуковите сигнали на BIOS. Те могат да кажат къде да търсят решение. Освен това ви препоръчваме да опитате да използвате друг SATA конектор и да проверите самия кабел за повреди.

Изваждане на твърдия диск от системния модул

Още подробности: Как да премахнете твърдия диск

Метод 5: Проверка на захранването

Важно е всички компоненти да бъдат снабдени с достатъчно електричество. Уверете се, че когато компютърът стартира всички охладители се въртят, твърдият диск работи. Съветваме ви да изчислите консумираната от системата мощност и да ги сравните с капацитета на захранването. Това може да се направи с помощта на специална услуга.

Появата на захранването на компютъра

Още подробности: Изчисляване на мощността на захранването

Ако установите, че мощността не е достатъчна, извършете подмяна. Прочетете повече за това в другите ни материали на връзките по-долу.

Вижте също:
Как да изберем захранване за компютър
Как да проверите работата на захранването на компютъра

Метод 6: Нулирайте настройките на BIOS

Да се ​​прибягва до използването на този метод е само когато предишните не са донесли никакъв резултат. Факт е, че неизправностите в BIOS или неправилните настройки може да попречат на компютъра да се стартира правилно. Затова ви препоръчваме да пренастроите настройките до фабричните настройки, като следвате инструкциите от нашата друга статия на линка по-долу.

Възстановяване на настройките на BIOS чрез премахване на батерията

Още подробности: Възстановяване на настройките на BIOS

В случай на физическа повреда на някоя от изпитваните компоненти, свържете се със сервизния център за по-нататъшна диагностика или ремонт. Не се опитвайте да отстраните повредата ръчно, ако срещнете подобна ситуация за първи път и си представите какво да направите в тази ситуация, по-добре е да се доверите на експертите.