Докато работите с компютър, е възможно неволно да го рестартирате, да издадете BSOD или, напротив, дълъг застой, от който не може да бъде премахнат дори чрез натискане на бутона “Reset” на кутията. Особено често тази ситуация възниква при изпълнение на сложни задачи. Ако отворите "Event log" , може да се окаже, че такава грешка е придружена от грешка с името "Kernel-Power code: 41". Нека разберем какво точно е причинило този вид неизправност и как те могат да бъдат елиминирани на компютърни устройства с Windows 7.

Причини за неуспех и средства за защита

Най-често проблемът, който изучаваме, е свързан с хардуерния компонент, но в някои случаи може да е причинен от неправилно инсталиране на драйвери. Непосредствената причина за проблема е загубата на енергия, но може да бъде причинена от доста обширен списък от различни фактори:

 • Неизправности в работата на захранващия блок (PSU) или несъответствие на неговата мощност с възложените задачи;
 • Прекъсвания на захранването;
 • Проблеми във функционирането на RAM;
 • Прегряване на компютъра;
 • Ускоряване на системата;
 • UPS въпроси;
 • Неправилно инсталиране на драйвери (най-често мрежова карта);
 • Вирусна инфекция;
 • Страничен ефект на антивирусни програми;
 • Използване на две или повече аудиокарти едновременно;
 • Неподходяща версия на BIOS.

Код за грешка в ядрото 41 в информационния прозорец на Windows 7

Но преди да пристъпите към описанието на най-подходящите начини за решаване на разглеждания проблем, трябва да разберете дали грешката "Код на ядрото: 41" е причината за неуспеха.

 1. Кликнете върху „Старт“ и кликнете върху „Контролен панел“ .
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отидете на Система и сигурност .
 4. Отидете в раздела "Система и сигурност" в контролния панел на Windows 7

 5. Кликнете върху Администриране .
 6. Отидете в секцията Администриране в контролния панел на Windows 7

 7. В списъка с модули, които се появяват, потърсете "Viewer на събития" и кликнете върху него.
 8. Стартирайте инструмента за преглед на събития в секцията Администриране на контролния панел на Windows 7

 9. От лявата страна на интерфейса, който се отваря, отидете на Windows Logs .
 10. Отидете в раздела „Журнали на Windows“ в инструмента за преглед на събития в Windows 7

 11. След това кликнете върху "Система" .
 12. Отворете секцията Система в инструмента за преглед на събития в Windows 7

 13. Ще се отвори списък с събития, включително различни грешки, които са маркирани с кръст икона. Потърсете събитие в списъка, което съответства приблизително на момента, в който е възникнала грешката. Ако пред нея в колоната “Източник” се показва стойността “Kernel-Power , а в колоната “Event code” номерът е 41, тогава описаните по-долу препоръки могат да ви помогнат да отстраните тази неизправност.

Код за грешка в ядрото на мощност 41 в инструмента за преглед на събития в Windows 7

Най-често потребителите, след като са открили описаната от нас грешка, тъй като тя е пряко свързана с електрозахранването, бързат да променят захранването. Но както показва практиката, тя помага само в 40% от случаите. Така че преди да прибягвате до такава кардинална опция, опитайте да използвате методите, описани по-долу.

За да изключите веднага възможността за версия с вирусна инфекция, не забравяйте да проверите компютъра си с антивирусна програма.

Сканиране на системата за вируси от антивирусната програма Dr.Web CureIt в Windows 7

урок: Проверете компютъра си за вируси, без да инсталирате антивирусна програма

Ако не е открита инфекция, временно деактивирайте антивирусната програма на компютъра, стартирайте задача, изискваща много ресурси (например игра), и проверете дали след това ще настъпи катастрофа. Ако системата работи нормално, трябва или да настроите антивирусните настройки, или да ги замените с аналог.

урок: Как да деактивирате антивирусната програма

Той също така не боли да провери целостта на системните файлове.

Стартирайте помощната програма, за да проверите целостта на системните файлове в командния ред в Windows 7

урок: Проверете целостта на системните файлове в Windows 7

След това разглеждаме по-конкретни начини за решаване на проблема, които най-често помагат в случай на проучване на грешката.

Метод 1: Актуализиране на драйвери

Понякога този проблем може да се дължи на инсталирането на остарели или неправилни драйвери, най-често свързани с мрежова карта. В повечето случаи този фактор провокира появата на грешка при стартирането на взискателни онлайн игри.

 1. Преди всичко е необходимо да се разкрие кой шофьор се провали. Ако проблемът не е придружен от BSOD изход към екрана, тогава трябва да сканирате операционната система за инсталираните драйвери. Въведете Win + R и въведете следната команда в отворения прозорец:

  verifier

  След това натиснете "OK" .

 2. Стартирайте диспечера на драйверите на системния инструмент, като въведете командата в прозореца Изпълнение в Windows 7

 3. В интерфейса на системния инструмент активирайте бутона за избор до елемента „Създаване на нестандартни параметри ...“ и натиснете „Напред“ .
 4. Преход към създаването на нестандартни параметри в прозореца на системния инструмент Driver Verifier Manager в Windows 7

 5. В следващия прозорец, който се отваря, поставете отметка на "Изберете отделни параметри ..." и натиснете "Напред".
 6. Отидете на избора на отделни параметри от пълния списък в прозореца на системния инструмент Driver Verifier Manager в Windows 7

 7. Поставете отметки в квадратчетата за отметки на отворения прозорец, с изключение на позицията „Имитация на липса на ресурси“ и натиснете „Напред“ .
 8. Избор на отделни параметри от пълния списък в прозореца на системния инструмент на Windows Verifier Manager в Windows 7

 9. В новия прозорец активирайте бутона за избор срещу първия елемент отгоре и кликнете върху "Напред".
 10. Преход към автоматичен избор на неподписани драйвери в прозореца на системния инструмент Driver Verifier Manager в Windows 7

 11. След това трябва да рестартирате компютъра. След повторното му включване ще бъде проверено. Ако има проблеми с драйверите, екранът ще покаже BSOD с код на грешка и името на свързания файл. Необходимо е да се записват тези данни и да се търси информация за тях в Интернет. Така ще разберете какъв хардуерен драйвер е неуспешен и можете да го преинсталирате или напълно да го премахнете.

  Внимание! В някои случаи, след показване на екрана BSOD, може да срещнете проблема с невъзможността да стартирате системата по-късно. След това трябва да направите процедурата за нейното възстановяване и само след това да преинсталирате или премахнете неуспешния драйвер.

  урок: Как да поправите Windows 7

 12. Ако посоченият метод не е причинил грешката да се появи на екрана, можете да извършите допълнителна проверка. За да направите това, в прозореца за избор на драйвери за програмиране, които трябва да се проверят, вместо опцията с автоматичен избор, задайте радио бутона за избор на "Име на водача от списъка" . След това щракнете върху Напред .
 13. Отидете на избора на името на драйвера от списъка в прозореца на системния инструмент Driver Verifier Manager в Windows 7

 14. След като информацията за драйвера бъде изтеглена, ще се отвори списък с тях. Отбележете всички елементи, които не включват Microsoft Corporation в доставчиците, но друга компания. След това кликнете върху бутона "Готово" .
 15. Определяне на драйвери за проверка в прозореца на системния инструмент на Windows Driver Verifier Manager в Windows 7

 16. След това рестартирайте компютъра и прегледайте информацията в прозореца BSOD, ако се появи, както е описано по-горе.
 17. След като сте успели да идентифицирате дефектния драйвер, трябва да го инсталирате отново или да го премахнете. Но първо трябва да отидете на официалния сайт на производителя на хардуера и да изтеглите текущата версия на драйвера от него на вашия компютър. Директното изтриване или преинсталиране може да се извърши чрез "Device Manager" . За да направите това, отново отворете секцията Система и сигурност в контролния панел . Кликнете върху „Диспечер на устройствата“ .
 18. Стартиране на диспечера на устройства в секцията Система и сигурност на контролния панел на Windows 7

 19. В появилия се интерфейс Диспечер щракнете върху името на групата хардуер, към която принадлежи устройството с неуспешния драйвер.
 20. Отваряне на група устройства с хардуер с неуспешен драйвер в диспечера на устройства в Windows 7

 21. В списъка с устройства намерете неизправната апаратура и кликнете върху нейното име.
 22. Отидете в прозореца със свойства на неуспешния хардуер в диспечера на устройствата в Windows 7

 23. След това в отворения прозорец преминете към раздела "Драйвер" .
 24. Отидете на раздела Driver ("Драйвер") в прозореца със свойства на дефектния хардуер в диспечера на устройства в Windows 7

 25. След това кликнете върху „Изтриване“.
 26. Отидете на премахването на неуспешния драйвер в прозореца за свойства на хардуера в диспечера на устройства в Windows 7

 27. В появилия се прозорец поставете отметка в квадратчето до „Премахване на програми ...“ и кликнете върху „OK“ .
 28. Потвърждение за изтриване на неуспешен драйвер в диалоговия прозорец на Диспечер на устройствата в Windows 7

 29. След това стартирайте предварително инсталирания файл на драйвера от официалния уеб ресурс и следвайте съветите, показани на монитора. След като инсталацията приключи, рестартирайте компютъра. Сега не трябва да има неизправност на компютъра. Но ако те се възобновят, ще имате два варианта: или с подобна ситуация, или напълно премахнете драйвера, без да преинсталирате и да спрете да използвате това оборудване.

  Вижте също: Как да преинсталирате драйверите за видеокарти

Метод 2: Проверете „RAM“

Ако предишният метод не е открил проблем, е много вероятно той да се намира в хардуерния компонент на компютъра. Например, в неизправността на паметта. След това трябва да проверите RAM за грешки. За да направите това, можете да използвате специализирани програми, например Memtest86 + или вградената функционалност на Windows 7. Ако имате инсталирани няколко ламели RAM, оставете само един модул преди тестване и изключете всички останали. Проверете всеки модул поотделно, за да разберете кой е проблемът.

 1. За да проверите RAM с вградените инструменти на Windows 7, отидете в раздела “Администриране” на “Контролен панел” . Подробен преходен алгоритъм е описан при разглеждането на метод 1 . След това кликнете върху името "Проверка на паметта ..." .
 2. Изпълнение на инструмента за проверка на паметта от секцията Администриране на контролния панел в Windows 7

 3. Ще се отвори малък прозорец, където ще ви бъдат предложени две възможности: рестартирайте компютъра си точно сега или го сканирайте, след като компютърът е бил изключен, когато приключите работа с него. Ако изберете първата опция, не забравяйте да затворите всички активни приложения и да отворите документи, преди да щракнете върху съответния елемент, за да предотвратите загубата на незаписана информация.
 4. Преминете към рестартиране на компютъра в диалоговия прозорец Инструменти за проверка на паметта в Windows 7

 5. След рестартиране на компютъра, анализът на свързания RAM модул ще бъде извършен и резултатите от теста ще бъдат показани на екрана. Ако тестът открие лоша лента, е необходимо да го спрете или още по-добре да го замените с нов добър RAM модул.

  курс:
  Проверете RAM в Windows 7
  Замяна на RAM

Метод 3: Промяна на настройките на BIOS

Най-често такива грешки се появяват, когато настройките на BIOS са неправилни, особено в случай на овърклок на процесора. Естествено, най-доброто решение за този тип проблеми би било да се възстановят настройките на BIOS до фабричните настройки или да се намалят стойностите на честотата и / или напрежението, зададени за овърклок.

Още подробности:
Как да възстановите настройките на BIOS
Овърклок на процесора Intel / AMD

Метод 4: Премахване на конфликта между две звукови карти

Друга причина за неизправността, по-скоро неясна, е наличието на две звукови карти в системата: например една е вградена в дънната платка, а другата е външна. Защо това се случва не е напълно известно - можем да предположим, че това е грешка на операционната система.

Методът за отстраняване на грешката в този случай е очевиден - една от картите трябва да бъде премахната и да се провери дали се появява въпросната грешка. Ако причината е във втората звукова карта, но все още трябва да я използвате, можете да опитате да инсталирате най-новите драйвери за него.

Prinyatiee-soglasheniya-на-sayte-Realtek

Още подробности: Инсталиране на драйвери на звукова карта

Грешката "Kernel-Power Code: 41" в Windows 7 може да бъде причинена от много голям списък от фактори, които са трудни за изчисляване в едно ръководство. Те могат да имат както софтуер, така и хардуер. Следователно, на първо място, за да се реши проблемът, е необходимо да се установи неговата причина. В повечето случаи това може да стане чрез изкуствено извикване на BSOD и търсене на информация в интернет въз основа на получените данни. След като идентифицирате основната причина, можете да използвате подходящата опция за отстраняване на неизправности, описана в тази статия.