От всички съществуващи социални мрежи само VKontakte и Съучениците са фокусирани върху рускоезичните потребители и поради това имат широка популярност. В хода на тази статия ще се опитаме да отговорим на въпроса коя услуга все още е по-добра и защо.

Забележка: За всяка от точките, разгледани в статията, ние ще постигнем резултат в полза на услуга, базирана на нейните характеристики. Окончателният резултат ще ни помогне да решим кое е по-добро - VKontakte или Odnoklassniki.

уебсайт

И двете социални мрежи, представени днес, принадлежат на Mail.ru и следователно те са технически еднакво стабилни. В този случай получавате възможност да използвате както пълната версия на сайта, така и мобилното приложение.

Лекота на учене

Независимо от ресурса е много лесно да се регистрирате и да влезете в сайта. За това обаче е наложително да се изисква мобилен телефонен номер.

Процесът на създаване на нова VK страница

Местоположението на елементите и навигацията в секциите не би трябвало да ви създават трудности. На пръв поглед обаче OK.RU все още е твърде претоварен по отношение на дизайна.

Способността да променяте езика на сайта Odnoklassniki

И двата ресурса са оборудвани с автоматична система за превод на страници за други езици, същите параметри могат да се променят ръчно.

Относно класиране 0: 1 VKontakte

регистрация

Основният фокус на VKontakte е върху минимализма, подчертан буквално от всеки детайл в лентата с дейности и във въпросника. Цветовата схема съчетава стандартен бял фон и яркосини елементи, които не позволяват на потребителя да променя стила по никакъв начин.

Забележка: Темата за VC може да се променя само с разширения от трети страни.

Успешно променихте темата на сайта VKontakte

Повече подробности: Как да промените темата на VK

Когато посещавате съученици, ви представяме по-малко компактен дизайн, съчетаващ бял и ярък оранжев цвят.

Изборът на теми на сайта Odnoklassniki

И ако VK не позволява промяна на стил по никакъв начин, OK.RU допринася за това по всякакъв начин.

Съученици 1: 1 VKontakte

Настройки на профила

В социалната мрежа вариантите за редактиране на профили на VC се изпълняват много удобно: можете да въведете цялата необходима информация за себе си, без да отделяте много време. Освен това данните от въпросника в последствие лесно се намират на страницата и дори се използват като ключови думи за търсене в сайта.

Процесът на редактиране на страницата на сайта VKontakte

Повече подробности: Как да направите страница VK

На уеб сайта Odnoklassniki, редакторът на въпросника има малко опростена, но в същото време сложна структура, предоставяща всички възможни настройки с една страница. От гледна точка на преглеждането на публикуваната информация разликите са минимални.

Забележка: Една от характеристиките на въпросника OK.RU е възможността за постоянно да зададете състоянието на музиката.

Процесът на промяна на името и фамилията на Odnoklassniki

Повече подробности: Как да промените името и фамилията на Odnoklassniki

Съученици 1: 2 VKontakte

Система за търсене

Възможността да търсите в сайта на VKontakte се изпълнява, като се вземе предвид социалната ориентация на ресурса и ви позволява да търсите потребители и общности по много критерии. Освен това, системата за търсене ще бъде налице дори ако сте влезли в сайта без предварителна регистрация и разрешение.

Използвайте търсене без да се регистрирате на сайта на VK

Повече подробности: Използвайте VK за търсене

OK.RU има право да търси групи и хора по същия начин като VC, но с по-малко ефективност, поради недостатъчния брой вградени филтри. Ако трябва да търсите в сайта без да се регистрирате, тогава единствената опция е да използвате търсачка.

Процесът на намиране на хора на Odnoklassniki

Повече подробности: Използваме търсене в Odnoklassniki

Съученици 1: 3 VKontakte

Социална дейност

Основното предимство на VK са тематичните общности, създадени от други хора с цели. Тук можете буквално да намерите всичко - от висококачествено съдържание за авторски права до приятели. Освен това можете да създадете своя собствена публика и например да направите онлайн магазин за нея.

Преходът към създаването на общност на сайта VKontakte

Повече подробности: Как да създадете група VK

Odnoklassniki също така съдържа инструменти, които ви позволяват да създавате свои собствени групи или да се присъедините към съществуващите. Но за разлика от VK, на OK.RU обществеността се използва най-вече за печалба и всеки бизнес, а не творческа дейност.

Създаване на общност в Odnoklassniki

Повече подробности: Как да създадете група на Odnoklassniki

Отноклакланици 2: 4 VKontakte

Развлечения и съдържание

VKontakte позволява на потребителите да добавят огромен брой различни мултимедийни файлове, вариращи от изображения до музикални албуми. Същевременно ограниченията важат само за авторски права, в резултат на което нарушенията на файловете се изтриват.

Процесът на добавяне на снимки към сайта VKontakte

Повече подробности: Как да добавите снимка и Видео клипове

В допълнение към стандартните файлове VK насърчава творческата активност на потребителите, осигурявайки свободен достъп до приложния програмен интерфейс (API) на сайта и ви позволява да създавате различни приложения. Благодарение на трета страна разработчици на сайта има нови игри, както и възможности в общностите.

Вижте страницата за програмисти на сайта на VK

Повече подробности: Как да създадете VK приложение

Odnoklassniki предлага подобни функции на VK, но с една важна разлика - количеството съдържание за изтегляне е значително по-ниско. В допълнение, начинаещите може да имат затруднения при добавянето на файлове поради претоварен интерфейс.

Отидете на добавяне на нова снимка на Odnoklassniki

Повече подробности: Как да добавите снимка и клипове на Odnoklassniki

Отклонение 2: 5 ВКонтакти

Публикации и лента

От гледна точка на удобството на новинарската емисия и стената на потребителя, VKontakte определено надминава OK.RU, тъй като всяка изведена информация има много настройки. Освен това формулярът за създаване на нови записи не е в състояние да създаде трудности при публикуването.

Забележка: Само тези публикации, към които сте абонирани за касетата на приятелите си и вашите.

Отидете при добавяне на ново VKontakte

Повече подробности: Как да добавите запис на стената VK

В Odnoklassniki новите публикации също са лесни за добавяне и до известна степен дори по-удобни благодарение на интуитивния редактор. Въпреки това, според личните наблюдения, основният проблем се крие точно в новините - в лентата за активност има постоянни записи, за които не сте се абонирали. Например, тя може да е реклама или някои новини.

Процесът на добавяне на нова бележка към Odnoklassniki

Повече подробности: Как да добавите бележка към Odnoklassniki

Относно класиране 2: 6 VKontakte

Целева аудитория

Има много потребители на сайта VKontakte, най-активните от които са на възраст между 20 и 35 години. В този случай е важно да се вземе предвид факторът на израстването на потенциално заинтересована аудитория, т.е. след няколко години обхватът може да се разшири или обратно да бъде тесен.

Преглеждайте статистическите данни за посещенията в социалните мрежи

VK най-често се използва от разработчиците на приложения и просто творците, които постоянно създават и развиват тематични общности.

Социалната мрежа "Odnoklassniki" има още малко по-слабо присъствие в сравнение с VK. Що се отнася до особено активна аудитория - тя се състои от потребители на възраст между 25 и 60 години, но също така има възможност да се обмисли възможността за промяна.

Преглеждайте статистическите данни за възрастта на социалните мрежи

Оноклакланици в по-голямата си част са хора, които имат истинска връзка извън интернет. От това обикновено информацията в въпросника съответства на реалността.

Съученици 3: 6 VKontakte

Възможности за приходи

Докосвайки темата за използването на социалната мрежа като платформа за работа, може да се каже, че Odnoklassniki са по-добри от VC. По-специално това се дължи на фокуса на повечето общности и на целевата аудитория.

Процесът на реклама на Odnoklassniki

Повече подробности: Как да рекламирате на Odnoklassniki

На VKontakte перспективите за приходи, макар и по-малко, не са много. Тук можете да създадете собствен магазин със стоки или да продавате различни услуги. В същото време, най-големият процент от печалбите може да бъде получен чрез популяризиране на една общност с последващо поставяне на реклами от други публика.

Възможност да мамят активността в групата VC

Повече подробности: Как да популяризирате група VK

Отклонение 4: 6 VKontakte

Мобилно приложение

В случай на мобилно приложение, няма да повлияем на характеристиките на всеки от ресурсите, като се ограничим до основните и най-важните нюанси.

Съучениците

Прилагането на едноименната мрежа ви осигурява всички основни функции, като преглеждате информационната емисия, за да редактирате информацията на страницата. В процеса на използване, не трябва да имате никакви затруднения, тъй като интерфейсът е възможно най-прост, особено в сравнение с уебсайт.

Преглеждайте главната страница в приложението Odnoklassniki

Изтеглете OK.RU за Android
Изтегляне на Odnoklassniki за iOS

VKontakte

Официалното VK мобилно приложение е значително по-високо от OK.RU, осигуряващо значително повече функции. Въпреки това, много потребители на ресурса, използващи приложението, не могат да отидат на сайта изобщо, като са доста доволни.

Преглеждайте главната страница в приложението VKontakte

В допълнение към това, това приложение предоставя няколко допълнителни функции, които напълно липсват в пълната версия на сайта. Те включват:

Изтеглете VKontakte за Android
Изтеглете VKontakte за iOS

Отклонение 4: 7 VKontakte

заключение

Обобщавайки сравнението (4: 7), можем спокойно да кажем, че и двете социални мрежи имат позитивни и отрицателни страни, но VC, в нашето субективно мнение, все още е по-добре, предимно поради фокуса си върху по-младото поколение. Като цяло всеки трябва да отговори независимо на основния въпрос, ръководен само от личните предпочитания и цели.