Защо компютърът прави шум по време на работа
Шумът от системно устройство или лаптоп, особено през нощта, може да бъде досаден фактор или дори пречка за извършване на работа или свободно време. Най-често това е нормалното поведение на компютъра при високи натоварвания, но в същото време силните звуци могат да означават проблеми, неизправности или някои недостатъци в сглобяването. Днес ще разберем защо компютърът може да създава шум и как да коригира ситуацията.

Шумът на компютъра по време на работа

Както писахме във въведението, шумът може и ще се наблюдава при високи натоварвания на компонентите на системата. Тази система работи охлаждане на процесора и графичната карта. Ако охладителите бръмчат дори и по време на престой, е необходимо да се идентифицират и отстранят причините за бръмченето. Има няколко от тях. Основното е прегряването, причинено от наличието на прах или ниската ефективност на термичния интерфейс.
Силните звуци по време на работа също могат да излъчват твърди дискове, захранване и нискокачествени вентилатори. Вибрациите, предавани на тялото на "системната единица", също предизвикват шум. След това анализираме подробно всяка от причините и откриваме начини за отстраняването им.

Причина 1: Прегряване

Прегряването на компоненти - процесор и видеокарта, както и на лаптопи и други компоненти - е основната причина за шума от охладителните системи (СО). Проблеми възникват, когато радиаторите на охладителите и вентилационните отвори са задръстени с голямо количество прах, а също и когато термичната паста или уплътнения се сушат. Решението тук ще бъде поддръжката на CO, и по-специално - подмяната на пастата и отстраняването на прах.

Случаят с компютърната система, запушен с прах

Още подробности:
Процесорът е горещ: основните причини и решение
Тестваме процесора за прегряване
Премахнете прегряването на видеокартата
Как да проверите температурата на видеокартата
Ние решаваме проблема с прегряването на лаптопа

Друг фактор, предизвикващ повишаване на работните температури, може да бъде недостатъчна ефективност на охладителя. Ако не е в състояние да пренасочи толкова топлина, колкото тя разпределя процесора под натоварване, тогава неговият вентилатор винаги ще работи на максимална скорост. Този проблем може да бъде решен само чрез заместване на охладителя с по-продуктивен модел.

Кула за кулата за процесора с топлинни тръби

Още подробности: Избор на охладител за процесора

Причина 2: Лоши или грешни фенове

"Грамофоните", които са отговорни за премахването на горещия въздух от кутията или за отстраняването му от радиаторите, могат да станат неизползваеми или първоначално да бъдат шумни. В някои случаи те могат да излъчват доста силен, неприятен звук, дори при ниски обороти, което трябва да ви накара да мислите за замяна. Изберете приличен фен за случая няма да бъде проблем, просто прочетете мненията за конкретен модел.

Отзиви за шума на вентилатора в уебсайта на онлайн магазина

С охладители за процесори и видео карти, всичко е по-сложно, тъй като не винаги е възможно да се намери подходящ "грамофон" за продажба. В такава ситуация може да помогне само подмяната на цялата охладителна система или ремонт. За да направите това, можете да се свържете с сервизния център или да използвате указанията по-долу. В тази статия се говори за обслужване на вентилаторите на видеокартата, но методът е подходящ и за CPU охладители.

Поддръжка на вентилатора за охлаждане на видеокартата

Още подробности: Неизправност на вентилатора на видеокартата

Причина 3: Твърди дискове

Друга причина за шума са HDD, които имат движещи се части. При нормални условия чуваме скърцането на главите и звука на въртенето на „палачинките“. Ако има няколко твърди диска и те се използват активно, те могат да бъдат доста силни. Можете да отстраните този проблем само като замените твърдия диск с твърдотелни устройства.

Видове твърди дискове за компютър и лаптоп

Още подробности: Как да изберем SSD устройство за компютър , тетрадка

Твърдите дискове за „възрастни хора“ също могат да произвеждат други външни звуци, когато работят, например кликвания или силно дрънкане. Това се отнася и за дефектни нови устройства. Това поведение е сигнал за запазване на важни файлове и замяна на HDD.

Вижте също: Защо щракнете върху твърдия диск и как да го поправите

Причина 4: Захранване

Захранването осигурява електричество на всички компоненти на компютъра. Ако нейният номинален капацитет се приближи до стойността на консумираната от системата, ние ще получим „работа на износване“ с прегряване. Тъй като охладителната система също е инсталирана в захранващия блок, тя ще се опита да премахне топлината чрез увеличаване на скоростта на вентилатора, което естествено води до шум. Смяната на блока с по-мощен ще ви спаси от този проблем.

Захранване за компютър с модулен дизайн

Още подробности: Как да изберем захранване

Някои модели захранващи устройства, дори и в средната ценова категория, могат да бъдат доста шумни поради лошото качество на "грамофоните" или характеристиките на електронните компоненти. Последните правят звуци под формата на свирки (дори при ниско натоварване), щраквания и бръмчене на трансформатори. Когато избирате блок, внимателно прочетете прегледите на други потребители и по-добре не на уебсайта на магазина, а на независими ресурси.

Причина 5: Вибрация

Всички механични части, присъстващи в системата - лагери на вентилатори и двигатели с твърд диск, предават вибрациите на корпуса на „системната единица“. Ако е направен от тънък метал, а монтажът е лошо изпълнен, можем да чуем дрънчане и дори непрекъснато нискочестотно тътенче. Има два начина за решаване на проблема: сменете кутията или се погрижете да инсталирате антивибрационни подложки за дискове и същите монтиращи се за "грамофони".

Формулярни фактори на случаите за компютърната системна единица

Още подробности: Как да изберем компютърна кутия

заключение

Много потребители са много загрижени за нивото на шума, идващо от компютъра. Абсолютната тишина може да бъде постигната само чрез минимизиране на присъствието на фенове и подмяна на дискове с SSD. В природата има безшумни видео карти с пасивни системи за охлаждане и същите охладители за процесори. Вярно е, че мощната система в този случай ще трябва да бъде забравена поради високата степен на разсейване на топлината.

Ако искате да намалите шумовите характеристики на високопроизводителния компютър, трябва да запомните за прегряване и редовно да извършвате поддръжка. Допринася за понижаване на температурата и просторно, добре издуто жилище. При избора на компоненти и "грамофони" винаги обръщайте внимание на отзивите на клиентите: те често посочват шумно "парче хардуер" или не.