Причина 1: Липсващ / нестабилен достъп до Интернет

Най - честият виновник за проблеми с WhatsApp, независимо коя версия на приложението му се използва (за Android, iOS и / или Windows) е нестабилна или отпадаща интернет връзка.

За да върнете пратеника в работно състояние, когато бъдете принудени да използвате „лошия“ Интернет, често е достатъчно да извършите една от следните операции:

 1. Прекъсване и повторно свързване към мрежата за данни, например чрез активиране на полетния режим на мобилно устройство за кратко или изключване и повторно свързване на мрежовия адаптер на компютъра.

  Повече информация:
  как изключвам и включи интернет на смартфон с Android
  Как да активирам самолетен режим на iPhone

  Активиране и деактивиране на самолетен режим на iPhone, за да се отстранят проблеми с WhatsApp messenger

 2. Рестартирането на Wi-Fi рутера, ако той е центърът на мрежата, към която устройството е свързано с WhatsApp, внезапно спря да работи.

  Повече информация: Как да рестартирате Wi-Fi рутер

 3. Променете типа интернет канал. Говорим за преход, ако е възможно, от използване на Wi-Fi към управление на 3G / 4G мрежа или обратно.

Причина 2: Неуспех на услугата

Ако каналът за получаване / предаване на данни на устройството с WatsAp работи точно нормално, но пратеникът не работи частично или изцяло, трябва да се уверите, че проблемът е установен само от вас, а не глобално явление, което засяга голям брой лица, регистрирани в разглежданата система ... Струва си да се отбележи, че „срив“, тоест изявление за внезапна временна неработоспособност на различни системи за обмен на информация, включително WhatsApp, не е необичайно в съвременните реалности и това по никакъв начин не може да бъде отстранено от крайния потребител на услугата.

По този начин, преди да предприемете каквито и да е действия с устройството и клиентското приложение WatsAp в опит да възстановите нормалното функциониране на последното, трябва да се уверите, че системата като цяло работи и осигурява комуникация между потребители в региона, в който се намирате. Това може да се направи от специализирани интернет ресурси, например, Даундетектор.

 1. Отворете началната страница на сриващия се уебсайт на популярни интернет услуги на следната връзка. Щракнете „Приемете условията и влезте в сайта“ в показания прозорец.

  Уебсайт на Downdetector.ru

 2. Уебсайт на WhatsApp за тестване на производителността на услугата - downdetector.ru

 3. Ако сте извън Русия и съседните държави, щракнете върху бутона глобус в горната част на уеб страницата на лентата с инструменти и след това изберете държавата, съответстваща на вашето местоположение, от появилия се списък.
 4. WhatsApp избор на приемаща държава на downdetector.ru преди проверка на състоянието на съобщенията

 5. Въведете вашата заявка WhatsApp в полето „С каква услуга имате проблеми?“,

  Поле за търсене на услугата WhatsApp на downdetector.ru

  щракнете върху бутона "Лупа" вдясно от това поле.

 6. WhatsApp отидете да проверите услугата на уебсайта downdetector.ru

 7. Освен това има две възможности за развитие на събитията:
  • Ако видите съобщението „Whatsapp: Без грешка“най-вероятно проблемите с вашия messenger не са причинени от страна на услугата. След това трябва да помислите и, ако бъде открита, да отстраните причините за неработоспособността на услугата, изброени по-долу в тази статия.
  • Сайтът на WhatsApp downdetector.ru заявява, че няма проблеми с месинджъра

  • Когато отворената уеб страница демонстрира графика, подобна на показаната на екранната снимка по-долу, с голям брой записани грешки на системата за обмен на данни и също така показва наличието на възможни проблеми в работата на услугата, най-доброто решение би било да изчакате (обикновено от няколко минути до няколко часа), докато специалистите отстранят причините възникват проблеми.
  • WhatsApp - Downdetector съобщава за проблеми с messenger

Причина 3: Остаряла версия на пратеника

Независимо от това как се отнасяте към иновациите, предложени от създателите на WhatsApp, които се разпространяват чрез инсталиране на актуализации на клиентски програми на устройствата на потребителите, определено не трябва да забранявате инсталирането на актуализации на пратеника.Подобен подход рано или късно и почти сигурно ще доведе до проблеми с работата на услугата, следователно, ако се получи неуспех или неправилно изпълнение на една или повече от функциите му от пратеника, уверете се, че се използва последната налична официална версия на съобщението и ако това не е така, актуализирайте го.

Повече информация: Как да актуализирате WhatsApp messenger на Android устройство и iPhone

Актуализиране на WhatsApp Messenger за iOS

Причина 4: Приложението WhatsApp се срина

Може би няма идеално функциониращ софтуер, който да не се провали нито веднъж по време на операцията от потребителя. Приложенията на WhatsApp за различни операционни системи също не са идеални и понякога спират да работят поради проявата на критични грешки, които се появяват по време на изпълнението на програмния код.

Може да изглежда банално за някого, но в същото време ефективен метод за премахване на проблеми във функционирането на приложението е да го рестартирате, така че опитайте просто да рестартирате съобщението, ако внезапно напълно или частично спре да функционира на вашето устройство.

Повече информация: Как да рестартираме WhatsApp на смартфон с Android, iPhone и компютър

Рестартиране на WhatsApp Messenger в Android среда

В ситуация, при която рестартирането на софтуера не решава проблема или е невъзможно поради факта, че WhatsApp се е сринал и не се отваря, не остава нищо друго, освен да преинсталирате пратеника - премахнете приложението от устройството и го преинсталирайте, като следвате инструкциите, съответстващи на операционната система на вашето устройство.

Повече информация:
Как да деинсталирам приложението WhatsApp от Android устройство и iPhone
Как да възстановите WhatsApp messenger на Android и iOS след изтриване

Причина 5: Недостатъчни системни ресурси

Разбира се, WhatsApp, както всяко друго приложение, за своята стабилна и безпроблемна работа изисква известна изчислителна мощност от устройството, както и разпределение на определено количество RAM и място за съхранение. Ако устройството (особено за устройства с ниска производителност), на което се стартира пратеникът, едновременно осигурява работата на голям брой други програми, паметта му е напълно заредена или почти изцяло, това може да доведе до неизправности в работата както на разглежданите средства за обмен на информация, така и редица други приложения.

За да изключите липсата на изчислителни ресурси като виновник за проблеми в работата на WatsAp, първо опитайте да рестартирате устройството, след това стартирайте само съобщението и наблюдавайте неговото функциониране.

Повече информация:
Как да рестартирате устройство с Android
Как да рестартирате iPhone

Рестартирайте мобилното си устройство, за да отстраните проблеми с WhatsApp messenger

Ако горната техника се окаже ефективен метод за осигуряване на стабилна работа на WhatsApp, макар и за кратък период от време, изчистете паметта и кеша на устройството, изтрийте (поне от стартиране) рядко използвани програми, извършете други манипулации, които включват освобождаване на системните ресурси на устройството. По този начин е напълно възможно да се постигне ситуация, при която пратеникът функционира нормално.

Прочетете също:
Отстранявайте проблеми с производителността на смартфона с Android
Как да изчистите кеша на iPhone

В изключителни случаи, когато WhatsApp е необходим и нормалната му работа не може да бъде установена поради ниската производителност на устройството и / или неизправности в системния софтуер, можете да прибегнете до процедурата за връщане на устройството към фабричното му състояние. След почистване и нулиране на вашия смартфон, инсталирайте пратеника и само минималния набор от софтуер, от който наистина се нуждаете.

Прочетете също:
Нулиране на настройките на устройството с Android
Как да нулирате iPhone

Причина 6: Остаряла версия на ОС

Имайте предвид, че за успешното стартиране на WhatsApp и регистрация / оторизация в системата, устройството, на което е инсталирано клиентското приложение, не бива да бъде безнадеждно остаряло във всеки случай. Така че от 1 февруари 2020 г. създателите на месинджъра спряха да поддържат смартфони на Android 2.3.7 и по-стари, както и iOS 7 и по-стари. Собствениците на такива устройства трябва да актуализират своята операционна система и при липса на такава възможност ще трябва да откажат да използват въпросната услуга.

Потребителите на съвременни устройства също трябва да бъдат озадачени от проблема с поддържането на актуализацията на операционната си система и актуализирането й своевременно - препоръчва се инсталиране на актуализации на ОС, за да се осигури най-голяма стабилност на съобщението, а също така, макар и изключително рядко, все пак може да помогне за решаването на проблемите, възникнали с WhatsApp

Прочетете също:
Как да актуализирате Android OS на смартфон
Как да актуализирате операционната система iPhone

Причина 7: Неофициален софтуер

Завършвайки разглеждането на факторите, които могат да причинят недостъпност на функциите на WhatsApp и / или неработоспособност на неговото клиентско приложение, ние отбелязваме важността на използването на официалния софтуер. Популярността на месинджъра доведе до появата на маса от модифицираните му версии, предназначени за използване в Android среда и на iPhone и потребителите често не мислят за последиците от инсталирането на този вид софтуер.

Първо, използването на решения, разпространявани по неофициални канали, не може да се счита за безопасен подход, и второ, подобни софтуерни продукти често са нестабилни, макар и може би по-функционални от тези, предлагани от създателите на услугата Watsap. Ако използвате модифициран пратеник или не сте сигурни за произхода на приложението, инсталирано на вашето устройство, силно се препоръчва да го деинсталирате и да инсталирате официалната версия - това може да е решението на всички проблеми, които сте срещнали по време на престоя си в разглежданата система.

Повече информация: Инсталиране на официалната версия на WhatsApp на устройство с Android и iPhone