Има специални програми, предназначени да управляват движението на стоки, да съхраняват фактури и да преглеждат отчети. Те са подходящи главно за магазини, складове и други подобни малки предприятия. В тази статия ще разгледаме магазина за клиенти, нека да говорим за предимствата и недостатъците му пред друг подобен софтуер.

Влезте в програмата

Първоначално трябва да конфигурирате Client Shop за лесно управление. Както можете да видите на екранната снимка по-долу, има определени групи потребители с инсталирани възможности и нива на достъп. Всичко това се конфигурира от мениджъра, който първо трябва да въведе и редактира всичко. По подразбиране няма парола, но трябва да бъде въведена в бъдеще.

Влизане в магазина за клиенти

Главен прозорец

Всички функционални са условно разделени на четири части, всяка от които отговаря за определени действия. Мениджърът може да разглежда всеки раздел и, например, касата - само раздели, отворени за него. Моля, обърнете внимание, че сивите елементи подчертават онези елементи, които не са налични в безплатната версия и ще се отворят след покупката.

Основен прозорец на клиентския магазин

Добавяне на елемент

Първо, мениджърът трябва да добави продукти, които ще присъстват в предприятието му. Това е необходимо, за да се опростят бъдещите покупки, продажби и изчисления. Тук всичко е просто - просто посочете името, кода и единицата за измерване. Добавянето на по-подробно описание се отваря в пълната версия, включително вмъкване на снимки във всяко заглавие.

Добавяне на елемент от магазин за клиенти

Администраторът може да види продуктовото дърво, в което всичко е описано подробно и има възможност за сортиране. Имената се показват в списък и общата сума и количество се показват в долната част. За да научите повече за продукта, трябва да го натиснете два пъти с левия бутон на мишката.

Продуктово дърво на клиентски магазин

Добавяне на контрагент

Повечето предприятия работят с установени доставчици или обслужват вече редовни клиенти. За удобство те се добавят към отделна таблица. Попълването на формулярите се извършва от принципа на стоките - просто въведете данните в необходимите линии.

Добавете партньор за клиентски магазин

покупките

След добавяне на агент и стоки можете да продължите с изпълнението на първата покупка на едро. Създайте го и въведете основната информация, която може да дойде по-удобно. Трябва да се отбележи, че контрагентът трябва да бъде създаден предварително, тъй като той вече е избран от съставения списък чрез изскачащото меню.

Нова покупка на магазин за клиенти

Активните, завършените и грубите покупки се показват в една таблица и са видими и редактируеми само за избрани потребители. Всичко е удобно сортирано по линии, където се показва полезна информация.

Закупуване на магазина за клиенти

Продажби на дребно

След като продуктите са налични, можете да отворите касовия апарат. Те имат свой собствен отделен прозорец, от който касиерите могат да управляват всичко, което е необходимо. На дъното има бутони за пробиване на различни проверки и сметки. Нагоре на контролния панел има допълнителни настройки и функции.

Продажби на дребно

Възстановяванията от купувача се извършват и чрез отделен прозорец. Трябва само да въведете общата сума, паричните средства и промяната, след което да можете да пробиете чека. Струва си да се отбележи, че всички тези операции се запазват и могат да бъдат изтрити само от администратора.

Връща се от Клиента

Карти за отстъпка

Клиентският магазин предоставя уникална функция - водене на карти за отстъпки. Съответно, за тези предприятия е полезно да имат подобни привилегии. От тук можете да създавате нови и да проследявате вече издадени карти.

Карти за отстъпка на клиентския магазин

Списък с членовете

Както бе споменато по-рано, има разделение на потребителите, всеки от които ще има достъп до определените функции и таблици в програмата. Това се определя от администратора в разпределеното меню, където има необходими формуляри за попълване. Освен това се създава парола, която трябва да знае само определен служител. Това трябва да се направи, за да се избегнат различни проблеми.

Потребители на магазина за клиенти

Кеш бюра и смени

Тъй като може да има няколко работни места, както и смени, е логично това да се посочи в програмата, така че да можете да проучите подробно движението на стоки по време на определена смяна или при плащане. Цялата информация, необходима на мениджъра, също е в този прозорец.

Промени в клиентския магазин

достойнство

  • Защита с парола;
  • Наличие на руски език;
  • Голям брой таблици и функции.

недостатъци

  • Неудобен интерфейс;
  • Програмата се разпространява срещу заплащане.

Това е всичко, което искам да ви разкажа за магазина за клиенти. По принцип това е добра програма за провеждане на търговията на дребно и проследяване движението на стоки, което ще бъде от полза за собствениците на тези предприятия, където е необходимо да се създават фактури, да се регулира работата на касите и смени.

Изтеглете пробна версия на Client Shop

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт