Как да проверите компютъра си за грешки

Без значение колко активно и старателно е разработила и подобрила Windows, все още има грешки в нейната работа. Почти винаги можете сами да се справите с тях, но вместо неизбежната борба е по-добре да предотвратите евентуални неуспехи, като предварително проверите системата и нейните отделни компоненти. Днес ще се научите как да го правите.

Търсене и коригиране на грешки в компютъра

За да определите причината за грешките в операционната система и след това да ги отстраните, трябва да действате изчерпателно. Това може да стане както с помощта на програми на трети страни, така и със стандартни инструменти на Windows. В допълнение, понякога може да се наложи да проверите отделен компонент на операционната система или компютъра - съответно софтуер или хардуер. Всичко това ще бъде разгледано по-долу.

Windows 10

Действително и, според Microsoft, като цяло, най-новата версия на Windows се актуализира доста често и голям брой грешки в работата му са свързани с това. Изглежда, че актуализациите трябва да поправят всичко, да се подобрят, но доста често резултатът от тяхната инсталация е напълно противоположен. И това е само една от възможните причини за проблеми в операционната система. Освен това всеки от тях изисква не само уникален подход за търсене, но и специален алгоритъм за елиминиране. За да научите повече за това как да проверите “десетките” и, ако е необходимо, за да коригирате откритите грешки, ще ви бъде подпомогнат отделен материал на нашия уебсайт, който разказва за използването на софтуера на трети страни и стандартните инструменти за решаване на текущата ни задача.
Сканиране на компютър с Windows 10 за грешки
Още подробности: Проверете Windows 10 за грешки

В допълнение към обобщения материал за най-често срещаните методи за проверка на операционната система за грешки, ние също препоръчваме да прочетете отделната статия за възможностите на стандартния инструмент за отстраняване на неизправности в Windows 10. Можете да го използвате, за да намерите и поправите най-често срещаните проблеми при работата на софтуера и хардуера. Компоненти на операционната система.
Списък на помощните програми в програмата за отстраняване на неизправности в Windows 10.  t
Още подробности: Стандартна програма за отстраняване на неизправности в Windows 10

Windows 7

Въпреки че седмата версия на Windows е издадена много по-рано от “десетките”, опциите за проверка на компютърни грешки от тази операционна система на борда са сходни - това може да се направи с помощта на софтуер на трети страни или с помощта на стандартни инструменти, които също сме споменали по-рано. в отделна статия.
Проблеми с системния регистър не са намерени в CCleaner в Windows 7
Още подробности: Проверете Windows 7 за грешки и поправки

В допълнение към общото търсене на потенциални проблеми в работата на "седемте" и техните решения, можете също така самостоятелно да извършите "спот" проверка на следните компоненти на операционната система и на компютъра като цяло:

Стартиране на рестартиране на компютъра в диалоговия прозорец за проверка на паметта на Windows 7

Проверка на хардуера

Операционната система е просто софтуерна обвивка, която осигурява работата на всички хардуерни устройства, инсталирани на компютър или лаптоп. За съжаление, работата му също може да доведе до грешки и неуспехи. Но за щастие, в повечето случаи те са сравнително лесни за намиране и отстраняване.

Твърд диск

Грешки в твърдия (твърд диск) или твърдотелен (SSD) диск са изпълнени не само със загубата на важна информация. Така че, ако повредата на устройството все още не е критична (например, има счупени сектори, но има малко такива), инсталираната на нея операционна система може и ще бъде нестабилна и неправилно функционираща. Първото нещо, което трябва да направите в този случай е да тествате устройството за съхранение за грешки. Вторият е да ги отстрани в случай на откриване, ако е възможно. Следните статии ще ви помогнат да направите това.
Проверете твърдия или твърдия диск за грешки в Windows
Още подробности:
Проверете твърдия диск за лоши сектори
Проверете SSD за грешки
Софтуер за проверка на дискови устройства

оперативна памет

RAM, която е един от най-важните хардуерни компоненти на всеки компютър или лаптоп, също не винаги работи стабилно. За съжаление, не е толкова лесно да се разбере дали този или онзи проблем е точно в него, или виновникът е друго устройство. Ще можете да се справите с това, след като прегледате материалите, представени в линка по-долу, в който се обсъжда използването на стандартни инструменти на OS и софтуер на трети лица.
Стандартен инструмент за проверка на RAM на компютъра за грешки
Още подробности:
Как да проверите RAM за грешки
Програми за тестване на RAM

процесор

Подобно на RAM, процесорът играе много важна роля в работата на операционната система и на компютъра като цяло. Затова е наложително да се изключат възможни грешки в работата му (например прегряване или дроселиране), като се иска помощ от една от специализираните програми. Кой от тях да избере и как да го използва, е описан в следващите статии.
Маркирайте компонентите за тест за стабилност в програмата AIDA64
Още подробности:
Проверете производителността на процесора
Тестване на производителността на процесора
Тест за прегряване на процесора

Видеокарта

Графичният адаптер, който е отговорен за показването на изображението на екрана на компютър или лаптоп, може в някои случаи да работи неправилно или дори да откаже да изпълнява основната си функция. Един от най-често срещаните, но все още не единствените причини за повечето проблеми при обработката на графики е остарял или неподходящ драйвер. Възможни грешки могат да бъдат открити и коригирани с помощта на софтуер на трета страна или стандартни инструменти на Windows. Тази тема е разгледана подробно в отделна статия.
Проверка на работата на видеокартата на компютър с Windows
Още подробности: Как да проверите видеокартата за грешки

Съвместимост с играта

Ако играете видео игри и не искате да срещате грешки, освен че проверявате функционалността на софтуерния компонент на операционната система и хардуерните компоненти, изброени по-горе, е полезно да се уверите, че компютърът или лаптопът ви са съвместими с приложенията, които ви интересуват. Това ще помогне на нашите подробни инструкции.
Системни изисквания на игрите за проверка на тяхната съвместимост с компютъра
Още подробности: Проверка на компютъра за съвместимост с игри

вируси

Вероятно най-големият брой възможни грешки в компютъра е свързан с заразяването му със зловреден софтуер. Ето защо е толкова важно да бъдем в състояние своевременно да откриваме вируси, да ги отстраняваме и да елиминираме последствията от негативното въздействие. В същото време, необходимостта от действие след факта може да бъде премахната, ако осигурите надеждна защита на операционната система с помощта на антивирусна защита и не нарушавате очевидните правила за сигурност. В материалите, представени на връзките по-долу, ще намерите полезни препоръки за това как да се открият, премахнат и / или предотвратяват най-често срещаните причини за грешки в Windows-вирусна инфекция.
Проверете компютъра си с помощта на портативен скенер Doctor Web Curelt!
Още подробности:
Сканиране на компютъра за вируси
Почистване на компютъра от вируси

Допълнителни препоръки

Ако се сблъскате с конкретен проблем, с грешка в работата на Windows, и знаете неговото име или номер, можете да се запознаете с възможните решения и да ги приложите на практика, използвайки нашия уебсайт. Просто използвайте търсенето на главната страница или друга страница, посочете ключовите думи в заявката и след това проучете материала по съответната тема и следвайте препоръките, предложени в него. Всички въпроси, които може да имате, могат да бъдат зададени в коментарите.
Разрешаване на грешки в Windows на сайта soringpcrepair.com

заключение

Редовната проверка на операционната система за грешки и отстраняването им своевременно в случай на откриване, можете да сте сигурни в стабилната работа на компютъра и неговата висока производителност.