Син екран на смъртта - това е един от начините да предупреди потребителя за критични грешки в операционната система. Такива проблеми, най-често, изискват незабавно решение, тъй като по-нататъшната работа с компютъра е невъзможна. В тази статия ще дадем опции за премахване на причините, водещи до BSOD с код 0x000000f4.

BSOD фиксира 0x000000f4

Провалът, разгледан в този материал, възниква по две глобални причини. Това са грешки в паметта на компютъра, както в RAM, така и в ROM (твърди дискове), както и ефекта от зловреден софтуер. Вторият софтуер може да включва неправилни или липсващи актуализации на ОС.

Преди да започнете да диагностицирате и решите проблема, прочетете статията, която предоставя информация за това какви фактори влияят на вида на сините екрани и как да ги отстраните. Това ще помогне да се отърве от необходимостта от провеждане на дългосрочни проверки, както и да се избегне появата на BSODs в бъдеще.

Още подробности: Син екран на компютъра: какво да правя

Причина 1: Твърд диск

Системният твърд диск съхранява всички необходими файлове за системата. Ако на диска се появят лоши сектори, тогава необходимите данни може да се загубят в тях. За да определите грешката, трябва да проверите диска и след това, въз основа на получените резултати, да вземете решение за по-нататъшни действия. Това може да бъде просто форматиране (със загуба на цялата информация) или подмяна на HDD или SSD с ново устройство.

Диагностика на твърд диск в програмата Crystal Disk Info

Още подробности:
Как да проверите твърдия диск за лоши сектори
Отстраняване на грешки и лоши сектори на твърдия диск

Вторият фактор, който пречи на нормалната работа на системния диск, е препълването на неговите боклуци или "много необходими" файлове. Проблемът възниква, когато на устройството остава по-малко от 10% от свободното пространство. Можете да коригирате ситуацията, като премахнете всички ненужни (обикновено големи мултимедийни файлове или неизползвани програми) или прибягвайте до помощта на такъв софтуер като CCleaner ,

Почистване на твърдия диск от боклука в програмата CCleaner

Още подробности: Почистване на компютъра от кошчето с помощта на CCleaner

Причина 2: RAM

RAM съхранява данните, които трябва да бъдат прехвърлени към процесора. Тяхната загуба може да доведе до различни грешки, включително 0x000000f4. Това се дължи на частичната загуба на производителност на лентата с памет. Решаването на проблема трябва да започне с проверка на RAM използвайки стандартни системни инструменти или специален софтуер. Ако са открити грешки, няма други опции освен замяна на проблемния модул.

Проверка на паметта за грешки програма memtest86 в Windows 7

Още подробности: Проверка на RAM на компютър с Windows 7

Причина 3: Актуализации на ОС

Актуализациите са предназначени да подобрят сигурността на системата и приложенията или да направят някои корекции (корекции) на кода. Проблемите, свързани с актуализациите, възникват в два случая.

Неправилна актуализация

Например, след инсталиране на „Windows“, мина много време, инсталирани са драйвери и програми, след което е направена актуализация. Новите системни файлове може да са в конфликт с вече инсталирани, което води до грешки. Можете да решите проблема по два начина: да възстановите Windows в предишно състояние или напълно да го преинсталирате и да го актуализирате, след което не забравяйте да го правите редовно.

Активиране на автоматичните актуализации на системата в Windows 7

Още подробности:
Опции за възстановяване на Windows
Активиране на автоматичните актуализации на Windows 7

Следващо или автоматично актуализиране

Грешки могат да възникнат директно по време на инсталирането на пакети. Причините могат да бъдат различни - от ограниченията, наложени от антивирусен софтуер на трети страни към същия конфликт. Липсата на предишни версии на актуализациите може да повлияе на правилното завършване на процеса. Има две възможности за коригиране на тази ситуация: възстановете системата, както в предишната версия, или инсталирайте ръчно „актуализациите“.

Избор на сервизни пакети за ръчна инсталация в Windows 7

Още подробности: Ръчно инсталиране на актуализации в Windows 7

Причина 4: Вируси

Злонамерените програми могат да „направят много шум“ в системата, да променят или повредят файловете или да направят свои собствени корекции на параметрите, като по този начин предотвратяват нормалната работа на целия компютър. Ако се подозира вирусна активност, спешно трябва да се сканира и отстрани „вредителите“.

Сканиране на компютър за вируси в DoctorWeb Curelt

Още подробности:
Борба срещу компютърни вируси
Как да проверите компютъра си за вируси без антивирусна защита

заключение

Грешка 0x000000f4, както всеки друг BSOD, ни казва за сериозни проблеми със системата, но във вашия случай може да е тривиално запушване на дискове с боклук или друг незначителен фактор. Ето защо трябва да започнете с изучаването на общи препоръки (връзка към статията в самото начало на този материал) и след това да започнете да диагностицирате и коригирате грешката, като използвате дадените методи.