Системните процеси осигуряват функционирането както на дълбоки, така и на повърхностни възможности на системата. Поразителен пример за такъв е Antimalware Service Executable, който е компонент на вградения антивирус на Windows OS. В тази статия ще разгледаме как да спрем прекомерното натоварване на този процес върху процесора.

Изпълним процес на услугата Antimalware

Изпълнителната програма Antimalware Service е част от собствения антивирусен софтуер на Microsoft, важен елемент Windows Defender или Windows Defender... Този компонент е отговорен за сканирането на компютъра и не причинява никакво натоварване в нормален режим, но повреда или неправилно зададени настройки могат да доведат сканирането да работи отново и отново, като постоянно използва процесора. За да поправите това, трябва да промените настройките и / или да добавите системните антивирусни файлове към изключения. Като радикални опции можете да помислите за деактивиране на Windows Defender и замяна на стандартния софтуер с такъв на трета страна, а също така би било хубаво да проверите компютъра си с отделни помощни програми за лечение и възстановяване.

Метод 1: Променете настройките в Task Scheduler

Като начало си струва да коригирате настройките на самото сканиране, така че адекватните параметри на самия процес да не му позволят да "хулиганира". За съжаление те са скрити и не са в самия Windows Defender, а по-дълбоко, в системното приложение. „Планировчик на задачи“... За да го отворите и отстраните грешки, следвайте следния алгоритъм:

 1. Чрез панелно търсене "Старт" намирам „Планировчик на задачи“ и го отворете. За предпочитане "Изпълни като администратор" за безконфликтна работа на приложението.
 2. Отваряне на планировчика на задачите от Windows Start

  Прочетете също:
  Стартиране на Планировчик на задачи в Windows 10
  „Планировчик на задачи“ в Windows 7

 3. Разгънете папките една по една Microsoft и "Windows"и след това превъртете плъзгача до папката Windows Defender.
 4. Първи стъпки с Windows Task Scheduler

 5. Щракнете върху папката Windows Defenderи след това изберете файла Планирано сканиране на Windows Defenderи след това в зоната на действие „Избран елемент“ Натиснете "Имоти".
 6. Намиране на необходимата папка и файл в Windows Task Scheduler

 7. Отидете в раздела "Условия" и коригирайте времето за сканиране според вашето удобство. Системата може да активира процеса на празен ход, който сте посочили. Но също така е възможно напълно да премахнете отметките отвсякъде, което всъщност изключва периодичното наблюдение, като го поставя в ръчен режим. След промяна на параметрите, натиснете "ДОБРЕ".
 8. Конфигуриране на свойствата на системния файл за сканиране в Windows Task Scheduler

По този начин можете да ограничите времето, когато процесът на сканиране може да отнеме компютърни ресурси, но не и да го премахнете напълно, за да не повлияете на функционалността на Defender.

Метод 2: Добавяне на папката с антивирусни файлове към изключения

Една от причините, които причиняват безкрайно сканиране, може да се отрази на файловете на самия антивирус. Или това е реакция на неразрешено проникване, или случайно повторно активиране. За да спрете рекурсията на работата на защитника, трябва да направите следното:

Стъпка 1: Намерете папка

 1. Отвори "Диспечер на задачите" по някакъв удобен начин, например чрез натискане на клавишната комбинация „Ctrl + Alt + Esc“.
 2. Прочетете също: Методи за стартиране на "Task Manager" в Windows 10

 3. Намерете споменатия ресурсоемък процес, щракнете с десния бутон върху него и след това от падащия списък на контекстното меню изберете „Отваряне на местоположението на файла“.
 4. Навигиране до местоположението на файла на процеса чрез диспечера на задачите

 5. Поправете някъде пътя до отворената папка на системните файлове на Defender - ще е необходимо да го добавите към списъка с изключения.
 6. Път към папката, съдържаща файлове на Windows Defender

Папката най-вероятно ще бъде скрита, така че първо ще трябва да я направите видима, преди да преминете към следващата стъпка.

Повече информация: Показване на скрити папки в Windows 10

Стъпка 2: Добавяне на изключение

 1. Щракнете върху бутона "Старт" и търсене на системни параметри „Защита от вируси и заплахи“, след това ги отворете, като щракнете върху съответната икона или „Отваряне“.
 2. Отваряне на настройките за защита от вируси и заплахи на Windows

 3. Отидете на „Управление на настройките“.
 4. Отидете на Управление на настройките на Windows Defender

 5. Натиснете „Добавяне или премахване на изключения“.
 6. Отваряне на контролния панел за изключения на Windows Defender

 7. Кликнете върху „Добавяне на изключение“и след това "Папка" и предоставете пътя към файловете на Windows Defender, намерени по-рано.
 8. Добавяне на изключване за Windows Defender

Този метод е ефективен, когато защитникът се проверява неправилно, но този отказ не е много често срещан. И не забравяйте, че най-често системната антивирусна папка е скрита.

Метод 3: Деактивирайте Windows Defender

Първата драстична опция, която трябва да обмислите, е деактивирането на Defender. Имайте предвид, че е опасно, тъй като след прилагането му вашият компютър ще остане беззащитен от вируси, но ще бъде ефективен, ако горното не е помогнало. За да деактивирате системния антивирус, трябва да деактивирате защитата му в реално време и да направите промяна в системния регистър.

Повече информация: Как да премахнете Windows Defender

Метод 4: Промяна на антивирусната програма

Като алтернатива на предишния метод (или неговото логическо продължение), помислете за подмяна на стандартния Windows Defender с антивирус на трета страна. Когато инсталирате друг софтуер за защита на вашия компютър, Defender автоматично ще прехвърли функции за защита и сканиране на системата към него. Параметрите ще бъдат автоматично променени и процесът Изпълнима услуга за антималуер вече няма да ви притеснява. Можем да препоръчаме безплатни антивируси от компании Avast и Касперски.

Повече информация: Сравнение на антивирусни Avast Free Antivirus и Kaspersky Free

Метод 5: Проверете със софтуер на трети страни

Няма да е излишно да извършите сканиране с помощта на програми за дезинфекция на трети страни, за да сте сигурни, че самият антивирус не е станал жертва на инфекция и / или е пропуснал злонамерен файл. Помощната програма от Dr.Webкакто и инструмент от Касперски.

Повече информация: Борба срещу компютърните вируси

След това се препоръчва да се използва CCleaner за да проверите и коригирате системния регистър.

Повече информация: Почистване на системния регистър с CCleaner

Добре е да стартирате сканиране и поправка на системата с помощта на конзолен инструмент DISM.

Повече информация: Използване и поправяне на програмата за проверка на целостта на системните файлове в Windows 10

Използвайки един или повече от методите, обсъдени в тази статия, за калибриране, ограничаване или пълно деактивиране на Windows Defender, както и сканиране на компютъра ви с инструмент на трета страна, можете да се отървете от ненужното натоварване на процесора, създадено от процеса на изпълнение на услугата Antimalware.