Компютърните вируси са родов термин за програми, които увреждат системата, крадат лични данни или правят компютъра неприятно чрез показване на реклами. Някои злонамерени програми могат да криптират данни на твърди дискове, което може да доведе до загуба на данни. В тази статия ще говорим за това как можете да защитите компютъра си от тези вредители.

Вирусна защита

Има няколко начина за защита от вируси и техните различия са в тяхната ефективност и целесъобразност на използване. Например, мощен антивирусен софтуер, разработен за корпоративния сегмент, няма да работи за обикновен потребител на домашен компютър и ако са изпълнени определени условия, е възможно да се направи без антивирус. След това ще разгледаме подробно различните варианти и също така ще разговаряме какво да правим в случай на инфекция.

Как вирусите стигат до компютъра

Всъщност има само два варианта за проникване на злонамерен софтуер на компютър - интернет и физически носители. Чрез мрежата те стигат до нас, като изтеглят различни файлове от съмнителни източници, изпращайки заразени прикачени файлове към електронната поща, както и по по-умни начини. За да избегнете това, е лесно - просто следвайте простите правила, които ще обсъдим по-долу.

С физически носители - флаш устройства - трябва да сте много по-внимателни. Ако нападенията по интернет се извършват на случаен принцип, трансферът на заразеното устройство може да преследва конкретна цел. Най-често това получава контрол над вашия компютър и / или кражба на самоличност - потребителски имена и пароли от услуги и портфейли или друга важна информация.

Метод 1: Антивирус

антивирусен - специален софтуер, който помага да се предотврати проникването на злонамерен софтуер на нашия компютър. За да работят колкото е възможно по-ефективно, такива програми използват готови бази данни, съдържащи подписи на известните понастоящем вируси.

Антивирусите са разделени на платени и безплатни. Техните разлики се състоят главно в набор от функции. Основната характеристика на платените програми е използването на собствените им вирусни бази данни, които се актуализират много по-често. Този подход ви позволява бързо да отговорите на появата на нови вредители и да ги затворите до компютъра. Най-известните продукти включват Kaspersky Anti-Virus , Сигурността на интернет за Norton , ESET NOD32 Antivirus ,

Вижте също: Сравнение между Kaspersky Anti-Virus и ESET NOD32 Antiviruses

Основният прозорец на програмата ESET NOD32 Antivirus

Целесъобразността от инсталиране на платен антивирус е индивидуален въпрос за всеки потребител. Ако машината се използва като източник на доходи, което предполага съхранение на важна информация, проекти и други неща, тогава силно се препоръчва да използвате платени лицензи. В същия случай, ако компютърът е предназначен за отдих и сърфиране, тогава можете да получите с безплатен продукт, например, Безплатен антивирус или Безплатен антивирус на Avira ,

Вижте също: Сравнение на антивирусите Avira и Avast

Главен прозорец на

Заслужава да се отбележи също така, че мощните платени програми създават значителен натоварване на системата. Във фонов режим непрекъснато наблюдават процеси, проверяват твърди дискове и изтегляния от мрежата. Това поведение може да повлияе неблагоприятно на производителността, особено при слаби компютри.

Метод 2: Системни инструменти на Windows

Всички съвременни версии на Windows, започващи с XP, са оборудвани с вградена антивирусна програма с прости име "Windows Defender" (Windows Defender). Този продукт има необходимия минимум функции - защита в реално време и сканиране на файловата система за вируси. Очевидното предимство на програмата е да спаси потребителя от необходимостта да инсталира допълнителен софтуер. Минус - ниска ефективност.

Windows Defender е идеален, ако в компютъра не са инсталирани нелицензирани програми, в интернет се посещават само надеждни ресурси и машината се използва само като средство за забавление и комуникация. В други случаи, си струва да се мисли за допълнителна защита под формата на антивирус.

Повече подробности: Активирайте и деактивирайте Windows Defender

Windows Defender в Windows 8

Правила за безопасност

Повечето от ключовите правила в една или друга форма вече са изложени по-горе, така че просто да обобщим казаното.

 • Във всички случаи освен изключителни, например, ако имате много слаб компютър, трябва да използвате допълнителна защита под формата на антивирус.
 • Използвайте само лицензирани програми и посетете доверени сайтове.
 • Не използвайте флаш паметта на други хора. Информацията на флаш устройствата също трябва да бъде защитена от вируси.

  Повече подробности: Защитаваме USB флаш устройството от вируси

 • Ако компютърът е източник на доходи, трябва да използвате платени антивирусни продукти.
 • Направете редовни резервни копия на вашата система и важни файлове, така че да можете да ги възстановите в случай на атака.

  Повече подробности: Как да възстановите прозорците

  Много проблеми, свързани със загубата на важни данни, също ще помогнат да се избегне съхранението в облака - Yandex.Disk , Google устройство , Dropbox ,

Какво да направите в случай на инфекция

Дори "най-яките" антивируси не са в състояние да осигурят сто процента защита. "Занаятчиите" не заспиват и новите вируси не попадат непосредствено в базата данни. Ако вашият компютър се зарази със злонамерен код, можете (трябва) да направите следното:

 1. Първо се уверете, че инфекцията е станала. Можете да го определите с някои знаци, както и с помощта на вирусни скенери.
 2. Ако се намерят вредители, направете самопочистване с помощта на специални инструменти и в случай на неуспех потърсете помощ от специалисти по специализирани ресурси.

  Повече подробности: Борба с компютърните вируси

заключение

Защитата на компютъра ви от вируси е въпрос, за който отговорността почива изцяло върху раменете на потребителя. Когато избирате метод, опитайте да определите колкото е възможно по-точно как ще използвате компютъра. Грешките могат да доведат до тъжни последствия под формата на загуба на данни и може би дори пари. Ако можете лесно да боравите с първия архив, никой няма да ви върне средствата.