Всички ние по някакъв начин се обръщаме към графичните редактори. Някой се нуждае от това. И в работата те ще бъдат полезни не само за фотографи и дизайнери, но и за инженери, мениджъри и много други. Извън работа, без тях, навсякъде, защото почти всички ние използваме социални мрежи и в края на краищата имате нужда от нещо красиво да се разпространявате. Така се оказва, че помощта идва от графичните редактори на различни костюми.

Сайтът ни вече публикува голям брой отзиви по програмите за редактиране на изображения. По-долу ще се опитаме да структурираме всичко, така че да бъде по-лесно да определите избора на този или онзи софтуер. И така, да вървим!

Paint.NET

Paint.NET

Отлична програма, която не само ще прилича на аматьори, но и на тези, които започват пътя в професионалната фотография и обработката. Активът на този продукт е набор от инструменти за създаване на чертежи, работещи с цветови ефекти. Има и слоеве. Някои функции работят както в автоматичен, така и в ръчен режим, което е подходящо за хора с различни нива на квалификация. Основното предимство на Paint.NET е безплатно.

Изтеглете Paint.NET

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop

Да, точно това е редакторът, чието име се превърна в общоприето име за почти всички графични редактори. И, трябва да кажа - заслужаваше. Активът на програмата е просто огромен брой много разнообразни инструменти, ефекти и функции. И това, което няма да намерите там, можете лесно да добавите с помощта на приставки. Безспорното предимство на Photoshop е и напълно персонализираният интерфейс, който прави обработката по-бърза и по-удобна. Разбира се, Photoshop е подходящ не само за сложна обработка, но и за основни неща. Например, това е много удобна програма за преоразмеряване на изображения.

Изтеглете Adobe Photoshop

CorelDRAW

CorelDRAW

Създадена от изявената канадска компания Corel, този векторен графичен редактор е спечелил много признание дори и сред професионалисти. Разбира се, това не е видът програма, която ще използвате в ежедневието. Въпреки това, този продукт е доста приятелски настроен към начинаещия интерфейс. Заслужава да се отбележи и обширната функционалност, включително създаването на обекти, тяхното привеждане в съответствие, трансформацията, работата с текст и слоеве. Може би единственият недостатък на CorelDRAW е неговата висока цена.

Изтегляне на CorelDRAW

Inkscape

Inkscape

Един от трите и само един от свободните векторни графични редактори в този преглед. Изненадващо, програмата практически не изостава от своите по-известни съперници. Да, няма някои интересни функции. И да, няма синхронизация чрез "облака", но не давате няколко хиляди рубли за това решение!

Изтеглете InkScape

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator

С тази програма ще затворим темата за векторни редактори. Какво ще кажете за това? Обширна функционалност, уникални функции (например монтажни зони), персонализиран интерфейс, екстензивна софтуерна екосистема от производителя, поддръжка за много изявени дизайнери и много уроци по работа. Това не е ли достатъчно? Не мисля така.

Изтеглете Adobe Illustrator

GIMP

GIMP

Един от най-интересните герои в тази статия. Първо, той не само е абсолютно безплатен, но и има код с отворен код, който е дал цял куп плъгини от ентусиасти. На второ място, функционалността се доближава до такъв мастодонт като Adobe Photoshop. Има и огромна селекция от четки, ефекти, слоеве и други необходими функции. Очевидните недостатъци на програмата са, може би, не много широка функционалност при работа с текст, както и доста сложен интерфейс.

Изтеглете GIMP

Adobe Lightroom

Lightroom

Тази програма се отличава леко от другите, защото не може да се нарече пълноправен графичен редактор - няма достатъчно функции за това. Независимо от това, определено си заслужава да се похвали корекцията на цветовете на изображенията (включително груповата). Тя е организирана тук, няма да се страхувам от тази дума, тя е божествена. Огромен набор от параметри, заедно с удобни инструменти за избор, перфектно се справят със задачата. Също така си струва да отбележим възможността да създаваме красиви фотоалбуми и слайдшоу

Изтеглете Adobe Lightroom

PhotoScape

PhotoScape

Обадете се само, че редакторът не превръща езика. PhotoScape, по-скоро многофункционален комбайн. Има много възможности, но си заслужава индивидуална и групова обработка, снимки, създаване на GIF-прозорци и колажи, както и групово преименуване на файлове. Такива функции като залавяне на екрана и "пипета" не са добре разработени, което усложнява работата с тях.

Изтеглете PhotoScape

MyPaint

MyPaint

Друга безплатна програма с отворен код в днешния преглед. В момента MyPaint все още е в етапа на бета версия, така че няма необходимите функции като подчертаване и корекция на цветовете. Въпреки това дори и сега можете да създавате много добри рисунки, благодарение на огромния брой четки и няколко палитри.

Изтеглете MyPaint

Снимка! редактор

Снимка! редактор

Това е просто, да се срамува. Това е за него. Натиснете бутона, за да регулирате яркостта. Кликна върху втория - а сега червените очи изчезнаха. Като цяло Photo! Редакторът може да бъде описан по следния начин: "кликнат и готови". В ръчен режим програмата е идеална за промяна на лицето в снимката. Можете например да премахнете акнето и да избелите зъбите си.

Изтеглете снимка! редактор

PicPick

picPick

Друга програма от типа "всичко в едно". Има наистина уникални функции: създаване на екранни снимки (между другото, аз го използвам постоянно), определяне на цвят навсякъде на екрана, лупа, владетел, определяне на позицията на обектите. Разбира се, повечето от тях е малко вероятно да използват всеки ден, но самият факт, че са налични в колекцията само в тази програма, със сигурност е приятно. Освен това тя се разпространява напълно безплатно.

Изтеглете PicPick

PaintTool SAI

PaintTool Sai

Програмата е създадена в Япония, която вероятно е повлияла на нейния интерфейс. Ще бъде много трудно да го разберем веднага. Въпреки това, след като го овладеете, можете да създадете наистина добри рисунки. Тук работата с четки и миксиращи цветове е добре организирана, което веднага приближава практическия опит до реалния живот. Също така си струва да се отбележи, че програмата има елементи от векторни графики. Друг плюс е частично адаптивен интерфейс. Основният недостатък е само 1 дневен пробен период.

Изтеглете PaintTool SAI

PhotoInstrument

Photoinstrument

Този графичен редактор, който може да се каже, има за цел да редактира портрети. Съдия за себе си: ретуширане на несъвършенствата на кожата, тонизиране, създаване на "бляскава" кожа. Всичко това се отнася за портретите. Единствената функция, която е полезна най-малкото къде е отстраняването на ненужни обекти от снимката. Очевидният недостатък на програмата е невъзможността за запазване на изображението в пробната версия.

Изтегляне на PhotoInstrument

Начало фото студио

Начало фото ателие

Както вече бе отбелязано правилно в прегледа - една много противоречива програма. На пръв поглед има доста функции. Но повечето от тях са направени доста небрежни. В допълнение, изглежда, че разработчиците са останали в миналото. Това впечатление се създава не само от интерфейса, но и от вградените шаблони. Може би, това е единственият редактор от това сравнение, което не бих препоръчал да инсталирате.

Свали домашно студио

Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio

В крайна сметка все още имаме още един комбайн. Вярно, малко по-различен вид. Тази програма е само половината от редактора за снимки. И доста добър редактор, който включва много ефекти и опции за настройка на цветовете. Втората половина е отговорна за управлението и гледането на снимки. Организирано е малко трудно, но се свиква буквално за един час на употреба. Бих искал също така да спомена интересна функция като създаване на видео от снимки. Разбира се, без лъжица катран, това не беше направено тук - програмата е платена.

Изтеглете Zoner Photo Studio

заключение

Така че, ние разгледахме само 15 най-различни редактори. Преди да изберете един, струва си да отговорите сами на няколко въпроса. Първо - за какъв тип графики се нуждаете от редактор? Вектор или растерна графика? На второ място - готови ли сте да платите за продукта? И накрая - имате ли нужда от мощна функционална програма или е достатъчно проста програма?