Много потребители на Windows OS са изправени пред сини екрани на смъртта (BSOD), които възникват поради критични системни повреди. Този материал ще бъде посветен на анализа и отстраняването на причините за грешката 0x00000050.

BSOD fix 0x00000050

За начало разгледайте причините, поради които има син екран с този код. На първо място, това са проблеми в хардуера на компютъра - RAM, видео карта и дискова подсистема. Софтуер - драйвери или услуги - също може да доведе до грешка. Не забравяйте за възможната вирусна активност.

В един от статиите на нашия уебсайт казахме как да действаме в случай на BSOD. Повечето проблеми могат да бъдат решени, както и да се намалят шансовете за появата им в бъдеще с помощта на прости действия.

Още подробности: Решаване на проблема със сините екрани в Windows

Причина 1: Физически неизправности

Идентифицирането на тази причина е много просто: обикновено грешката се появява веднага след свързването на всяко оборудване към компютъра. Решението тук е на повърхността: необходимо е да се откаже от използването на повредено устройство. Ако сте сигурни, че работи правилно, трябва да помислите за възможни проблеми с драйвери или други софтуерни фактори.

Причина 2: RAM

Една от основните "железни" причини - неизправност в модулите памет. Те възникват поради брака, развитието на ресурс или неумелия овърклок. Прегряването може да доведе и до нестабилно RAM. За да разрешите проблема, първо трябва да нулирате настройките на BIOS, особено в случаите, когато са извършени овърклок манипулации с параметрите.

Възстановяване на настройките на BIOS на дънната платка с помощта на батерия

Още подробности: Възстановяване на настройките на BIOS

След това трябва да проверите паметта за грешки. Можете да направите това с помощта на стандартен инструмент в Windows или да използвате стартиращ носител със специална програма. Ако сканирането разкрие лоши адреси, решението би било да се премахне или замени повредения модул.

Проверете паметта в програмата Windows Memory Diagnostic

Още подробности:
Как да проверите RAM за производителност
Инсталиране на RAM модули

Следващата стъпка е да се определи възможното прегряване на ламелите. Има няколко начина за извършване на тази процедура - специални устройства или докосване. Повишената температура се елиминира чрез допълнително издуване на съответните секции на дънната платка или на цялото тяло.

Още подробности: Измерваме температурата на компютъра

Причина 3: Видео карта

Грешка 0x00000050 също възниква поради повредена графична карта или повреда в драйверите, които я контролират. Най-простият метод на лечение е да изключите картата от компютъра и да проверите нейната работа. Ако BSOD вече не се появява, тогава GPU, най-вероятно, е време за ремонт или депо, но можете да се опитате да решите проблема сами.

Прекъсване на видеокартата от дънната платка на компютъра

Още подробности:
Изключете видеокартата от компютъра
Отстраняване на проблеми с видеокартата

Причина 4: Твърд диск

Повреда на файловата система на диск с инсталиран Windows също може да доведе до грешка, дискутирана днес. Ако BSOD настъпи по вина на HDD или SSD, тогава в повечето случаи можем да говорим за безвъзвратната загуба на нейната производителност. Съществуват методи за коригиране на ситуацията, но те са ефективни само ако лошите сектори се появят по причини на програмата или техният брой е малък.

Проверка на твърдия диск за грешки и лоши сектори в Windows 7

Още подробности:
Как да проверите твърдия диск за лоши сектори
Проверете дискове за грешки в Windows 7
Как да възстановите твърдия диск
Възстановете твърдия диск с помощта на Victoria

Причина 5: Софтуер

Следващото автоматично или ръчно обновяване на Windows, драйвери за устройства или друг софтуер могат да направят корекции в системата, което води до несъвместимост на компоненти, конфликти и други проблеми. Инсталирането на нови програми също не винаги е успешно. В такива ситуации помага за възстановяване на операционната система в предишното състояние и след това за отстраняване на причините за повредата.

Търсете актуализации, като използвате стандартни инструменти на Windows 7

Още подробности:
Опции за възстановяване на Windows
Отстраняване на проблеми с инсталацията за актуализация на Windows 7

Причина 6: Вируси и антивируси

Вирусната активност причинява много компютърни проблеми. Някои злонамерени програми могат да променят системните файлове и дори да лишат устройството от работа, като повредят драйвера. При най-малкото подозрение за инфекция, трябва да сканирате системата със специални помощни програми и да премахнете неканени гости.

Сканиране на компютър за вируси с помощта на Kaspersky Virus Removal Tool

Още подробности:
Как да сканирате компютър за вируси без антивирусна защита
Борба срещу компютърни вируси

Антивирусните програми се държат в системата като хостовете: те проверяват нещо през цялото време, следят процесите, блокират файловете. Ако този софтуер се провали, неговите действия могат да доведат до нежелани последици под формата на сини екрани. Можете да диагностицирате проблем, като деактивирате антивирусния софтуер и го поправите, като го премахнете или преинсталирате.

Деактивирайте защитата в антивирусния софтуер на McAfee

Още подробности:
Как да деактивирате антивирусната програма
Как да премахнете антивирусна програма

заключение

Премахването на кода за грешка 0x00000050 в Windows 7 не е лесно и най-често само набор от мерки, за които говорихме по-горе, помага. Може би имате късмет и възстановяването на системата ще реши всички проблеми. В най-трудните случаи ще трябва да замените неработещия "хардуер" или да преинсталирате Windows.