Подготвяйки се да работите в някоя неизползвана по-рано програма или желаете да закупите определена нова компютърна игра, Вие, като потребител на персонален компютър, може да имате въпроси, пряко свързани с техническите характеристики на системата. В този случай можете да правите нещата по различен начин въз основа на вашите лични изисквания за получената информация.

Разбираме техническите характеристики на компютъра

Изхождайки от казаното в предговора, можете веднага да направите резервация, че всички възможни технически показатели на компютъра са разделени на множество блокове с данни както в операционната система на Windows, така и извън нея. Въпреки това, дори и предвид това, броят на методите за изчисляване на изискваната информация е доста ограничен и намалява до използването на системни инструменти или програми със специална цел.

Софтуерът обикновено се създава от независими разработчици и изисква отделно изтегляне с последваща инсталация.

Изключително важно е да се обърне внимание на такива подробности като разликите в методите за изчисляване на техническите показатели на компютъра, в зависимост от версията на използваната операционна система. Освен това, в някои случаи методите могат да бъдат уникални поради основни разлики в устройствата, например, както при стационарен компютър и лаптоп.

Прочетете още: Избор между лаптоп и компютър

Отивайки директно до същността на тази статия, забележете, че изчисляването на характеристиките на персонализирания компютърен монтаж е донякъде по-сложно, отколкото в случай на закупуване на цял компютър, сглобени производители или доставчик. Точно същото важи и за преносими компютри и други устройства с различия по отношение на техническото оборудване.

Не забравяйте, че когато изграждате компютър сам, трябва предварително да знаете спецификациите на компонентите, които купувате. Повече подробности за това казахме в специална статия на нашия уебсайт.

Процесът на избор на RAM за игралния компютър

Прочетете още: Как да изградим компютър за игри

Метод 1: Технически спецификации

Този раздел на статията е предназначен за онези потребители на компютри и лаптопи, които са закупили лицензиран хардуер, без да са подменяли отделни компоненти. На първо място, това се отнася за собствениците на преносими компютри, тъй като те се модернизират от собствениците по порядък по-често.

В случай на лаптоп, а понякога и стационарен персонален компютър, техническата спецификация може да предостави данни не само за силата на желязото, но и за размерите на оборудването.

За да разберете техническите спецификации на компютъра, използвайте основната документация, която обикновено се предоставя заедно с договора и гаранцията след закупуването. Освен това често документацията може да бъде поставена в кратка форма на уеб сайта на производителя на устройството.

Метод 2: Системни инструменти

Този метод е подходящ за практически всички потребители, независимо от версията на устройството или операционната система, но се състои в използването на специални системни дялове. Освен това, в случай на лаптоп, тези инструменти могат да помогнат за получаване на данни за работата на някои уникални компоненти, например батерии.

Не всички компоненти на компютъра се поддържат от основните системни инструменти.

Като първото действие Ви препоръчваме да се запознаете със специална статия на нашия сайт, която подробно детайлизира методите за изчисляване на техническите характеристики на компютъра в операционната система Windows 8. В същото време трябва да сте наясно, че тези системни инструменти могат да се използват еднакво от вас, ако сте потребител абсолютно всяка друга операционна система Windows, но по-стара от седмата версия.

Процесът на изчисляване на общите технически характеристики на компютъра чрез системни средства

Прочетете повече: Преглеждайте ефективността на компютъра в Windows 8

Както можете да видите, ние вече се докоснахме до софтуерните инструменти. Това обаче не е всичко, което може да се каже за софтуер на трети страни, на който ще се върнем.

Ако до известна степен сте опитен потребител, може да се интересувате от техническите показатели и спецификациите на отделните компоненти на монтажа. Например, в случай на замяна на част от персонален компютър, е изключително важно да знаете какво е заместващото устройство, за да не купувате неподходящо оборудване.

В случая на централната процесор броят на частите, които имат пряко отношение към техническите характеристики, е малко по-голям от този на другите компоненти на компютъра. По този начин може да ви заинтересува капацитет на процесора , и гнездо , познаването на което е необходимо, когато избиране на нов CPU ,

Процесът на изчисляване на броя на сърцевините на процесора с помощта на програмата

Прочетете повече:
Как да намерите броя на сърцата и честотата на процесора
Как да изчислим модела на процесора

дънна платка също има редица уникални методи по отношение на диагностицирането на техническите индикатори на компютърното сглобяване.

Процесът на изчисляване на гнездото на дънната платка на компютъра, използвайки програмата

Прочетете повече:
Как да разберете гнездото и модел на дънната платка
Как да изчислите версията на BIOS и съвместимост на дънната платка

С RAM нещата са малко по-прости поради много по-малкия брой значими технически параметри.

Процесът на изчисляване на размера на RAM на компютър чрез BIOS

Прочетете повече:
Как да видите размера на RAM
Как да научите модела на RAM

Видеокарта , както трябва да знаете, е една от основните части на всеки компютър и затова има и редица свои собствени технически показатели.

Процесът на изчисляване на размера на видео паметта на компютъра, използвайки програмата

Прочетете повече:
Как да изчислите силата на звука и общи характеристики на видео паметта
Как да разберете серията и модел на видеокартата

Захранването или батерията на лаптопа, разбира се, също имат редица технически характеристики, но не толкова важни.

Интернет връзката на персонален компютър влияе значително върху изпълнението на определени потребителски задачи, които може да ви интересуват за някои подробности относно мрежовата връзка.

Процесът на изчисляване на скоростта на интернет връзка на компютър с помощта на онлайн услуга

Прочетете повече:
Изчисляване на скоростта на интернет
Научаваме IP адреса на компютъра

Твърд диск или SSD-носител компютърът има много различни модели, но общият брой на индикаторите е минимален.

Процесът на свързване на SSD устройство към компютър

Прочетете още:
Диагностика на твърдия диск
Свързване на SSD устройство

Този раздел на статията може да бъде завършен, тъй като техническите характеристики на други компоненти, независимо дали са от клавиатура, мишка или нещо друго, не са пряко свързани със силата на компютъра. В този случай, ако имате интерес да избирате или преглеждате информация за друго оборудване, използвайте търсенето в нашия сайт.

Метод 3: Програми на трети страни

Вече засегнахме темата за използването на софтуер на трета страна, насочен към предоставянето на данни за компютъра на потребителя. И въпреки че те не са единствените програми, те са най-препоръчителните инструменти.

Програмите работят във всяка версия на операционната система, дори и в остарели дистрибуции, дошли до Windows 7.

За да научите пълния списък с програми, както и да научите тяхната обобщена специфичност на работа и ориентация можете да направите от специална статия за нашия ресурс.

Процесът на изчисляване на техническите характеристики на компютър, използващ програма

Прочетете повече: Програми за компютърен хардуер

Като използвате програма от списъка, предоставен в статията, може да срещнете проблем с липсата на поддръжка на вашето оборудване. Това се случва много рядко поради огромната база данни, но ако възникне такава трудност, не забравяйте възможността да комбинирате няколко продукта от различни издатели.

заключение

Като край, трябва да отбележим, че нищо не ви ограничава по отношение на активна комбинация от софтуера и системните инструменти на трети страни. Освен това е важно да знаете, че самата система има и няколко технически характеристики, на които се отнасяхме в ранните инструкции.

Процесът на преход към Windows 7 версията на операционната система

Прочетете още:
Как да видите версията на операционната система
Как да знаете ширината на Windows

Тази статия приключва. Надяваме се, че имате отговори на въпросите, а ако не - използвайте формата за коментар.