В момента текущата версия на операционната система Windows е 10. Въпреки това не всички компютри отговарят на минималните изисквания за използването им. Затова те прибягват до инсталиране на по-ранна операционна система, например Windows 7. Днес ще говорим за това как да го инсталирате на компютър с Vista.

Надстройване от Windows Vista на Windows 7

Процесът на обновяване не е труден, но изисква от потребителя да извърши редица манипулации. Разделихме цялата процедура на стъпки, за да ви улесним при навигирането по инструкциите. Нека подредим всичко.

Минимални системни изисквания на Windows 7

Най-често собствениците на Vista имат слаби компютри, така че преди обновяване препоръчваме да сравните характеристиките на компонентите с официалните минимални изисквания. Обърнете специално внимание на количеството RAM и процесора. При определянето на това, два от нашите статии по връзките по-долу ще ви помогнат.

Още подробности:
Програми за определяне на компютърен хардуер
Как да разберете характеристиките на вашия компютър

Що се отнася до изискванията на Windows 7, прочетете ги на официалния уебсайт на Microsoft. След като проверите, че всичко е съвместимо, преминете директно към инсталацията.

Отидете на сайта за поддръжка на Microsoft

Стъпка 1: Подготовка на сменяеми носители

Инсталира нова версия на операционната система от диск или флаш устройство. В първия случай не е необходимо да правите никакви допълнителни настройки - просто поставете DVD в устройството и отидете на третата стъпка. Въпреки това, ако използвате USB флаш устройство, направете го стартиращо, като напишете изображение на Windows. Вижте следните връзки за насоки по тази тема:

Още подробности:
Инструкции за създаване на стартираща флаш устройство в Windows
Как да създадете стартираща USB флаш памет Windows 7 в Rufus

Стъпка 2: Конфигуриране на BIOS за инсталиране от USB флаш устройство

За да продължите да използвате преносимия USB диск, ще трябва да конфигурирате BIOS. Необходимо е да се промени само един параметър, който превключва зареждането на компютъра от твърдия диск на USB флаш устройството. За повече информация относно това как да направите това, вижте другите ни материали по-долу.

Инсталиране на флаш устройство на първо място в BIOS

Още подробности: Конфигурирайте BIOS за зареждане от флаш устройство

Притежателите на UEFI трябва да извършват други действия, тъй като интерфейсът е малко по-различен от BIOS. Свържете се със следната връзка за помощ и следвайте първата стъпка.

Изтеглете от USB флаш устройство към UEFI

Още подробности: Инсталиране на Windows 7 на лаптоп с UEFI

Стъпка 3: Надстройте Windows Vista до Windows 7

Сега разгледайте основния процес на инсталиране. Тук трябва да поставите диск или USB флаш устройство и да рестартирате компютъра. Когато го включите отново, той ще се стартира от тези носители, зарежда основните файлове и отваря началния прозорец на инсталацията. След като направите следното:

 1. Изберете удобен основен език на ОС, формат на времето и подредба на клавиатурата.
 2. Изберете език, когато инсталирате Windows 7

 3. В менюто на Windows 7, което се появява, щракнете върху бутона "Инсталиране" .
 4. Отидете на инсталацията на Windows 7

 5. Прегледайте условията на лицензионното споразумение, потвърдете ги и преминете към следващата стъпка.
 6. Лицензионно споразумение за инсталиране на Windows 7

 7. Сега трябва да вземете решение за вида на инсталацията. Тъй като имате Windows Vista, изберете опцията "Пълна инсталация" .
 8. Изберете вида на инсталацията на Windows 7

 9. Изберете подходящия дял и го форматирайте, за да изтриете всички файлове и поставете операционната система на чист дял.
 10. Изберете дял за инсталиране на Windows 7

 11. Изчакайте, докато всички файлове бъдат разопаковани и компонентите са инсталирани.
 12. Инсталиране на компоненти за Windows 7

 13. Сега задайте потребителското име и компютъра. Този запис ще се използва като администратор, а имената на профилите ще бъдат полезни по време на създаването на локална мрежа.
 14. Въведете потребителското си име при инсталиране на Windows 7

  Вижте също: Свържете и конфигурирайте локалната мрежа в Windows 7

 15. Освен това трябва да се зададе парола, така че външните лица да не могат да получат достъп до профила ви.
 16. Парола за профила при инсталиране на Windows 7

 17. Въведете специалния код на продуктовия лиценз. Можете да го намерите на опаковката с диск или флаш устройство. Ако в момента няма ключ, пропуснете елемента, за да го активирате по Интернет по-късно.
 18. Windows 7 лицензен код

 19. Задайте желаната опция за Windows Update .
 20. Опции за актуализиране на Windows 7

 21. Задайте текущото време и дата.
 22. Изберете часа и датата, когато инсталирате Windows 7

 23. Последната стъпка е да изберете мястото на компютъра. Ако той е у дома, изберете елемента "Начало" .
 24. Избор на местоположение на компютър при инсталиране на Windows 7

Остава само да изчакате завършването на настройките на параметрите. През това време компютърът ще се рестартира няколко пъти. След това създайте преки пътища и персонализирайте работния плот.

Стъпка 4: Настройка на операционната система за работа

Въпреки че операционната система вече е инсталирана, компютърът не може да функционира напълно. Това се дължи на липсата на определени файлове и софтуер. Преди да започнете инсталацията, трябва да конфигурирате интернет връзка. Този процес се извършва само в няколко стъпки. Подробни указания по тази тема можете да намерите в другия ни материал на връзката по-долу:

Още подробности: Настройка на интернет след преинсталиране на Windows 7

Нека, с цел, да анализираме основните компоненти, които трябва да бъдат поставени, за да продължим към нормална работа с компютър:

 1. Водачи . Първо, обърнете внимание на шофьорите. Те се монтират отделно за всеки компонент и периферно оборудване. Такива файлове са необходими, за да могат компонентите да взаимодействат с Windows и помежду си. На връзките по-долу ще намерите подробни указания по тази тема.
 2. Инсталиране на драйвер чрез DriverPackSolution

  Още подробности:
  Най-добър софтуер за инсталиране на драйвери
  Намиране и инсталиране на драйвер за мрежова карта
  Инсталиране на драйвери за дънната платка
  Инсталиране на драйвери за принтера

 3. Браузър . Разбира се, в Windows 7 вече е изграден Internet Explorer Работата в нея обаче не е много удобна. Затова ви препоръчваме да търсите в други популярни уеб браузъри, например: Google хром , опера , Mozilla firefox или Браузър Yandex , Чрез такива браузъри вече ще е лесно да изтеглите необходимия софтуер за работа с различни файлове.
 4. Вижте също:
  Пет безплатни аналога на текстовия редактор Microsoft Word
  Програми за слушане на музика на компютъра
  Как да инсталирате Adobe Flash Player на вашия компютър

 5. Антивирус . Защитете компютъра си от вируси. Перфектно се справят с тази специална защитна програма. Използвайте статиите в линковете по-долу, за да изберете най-подходящото решение.
 6. Главното меню на Panda Protection

  Още подробности:
  Антивирус за Windows
  Изборът на антивирус за слаб лаптоп

На тази статия нашата статия приключва. По-горе можете да се запознаете с всички стъпки на инсталиране и персонализиране на операционната система Windows 7. Както виждате, в това няма нищо трудно, просто трябва да следвате инструкциите внимателно и внимателно да следвате всяко действие. След завършване на всички стъпки, можете спокойно да се захванете с компютъра.